Madi Armstrong (22) uit Australië wint IJsselmeer Zwemmarathon 2023

MEDEMBLIK – Zondagmiddag tikte Madisyn Armstrong als eerste aan in de Oosterhaven van Medemblik. De 22-jarige zwemmer uit Australië was de snelste zwemmer van deze bijzondere editie van de IJsselmeer Zwemmarathon 2023 in een tijd van 5 uur en 57 minuten. De tevens 22-jarige Tenzin Tieman uit IJmuiden tikte 15 minuten later aan en werd daarmee de eerste Nederlander en daarmee winnaar van het NK. Voor Cynthia Koolman was het een lange slijtage strijd. De 19-jarige zwom ruime 8,5 uur over de afstand van ruim 22 km.

Keuze

Zondagochtend vroeg, ruim voor de start van de IJsselmeer Zwemmarathon moest er een moeilijke keuze worden gemaakt. Met windkracht ZW 4 tot 5 en mogelijk meer was het IJsselmeer verre van vlak. Lastig voor de zwemmers, maar ook zeker voor de begeleidende boten. Waar vroeger nog flinke zeilschepen de zwemmer begeleiden, zijn deze door het ontbreken van deelnemende schippers vervangen door veel kleinere sloepen. Voor deze kleine bootjes is die voorspelde wind te wild vond de organisatie. Na overleg werd daarom besloten de zwemmarathon wel door te laten gaan, maar de start in Medemblik te laten plaatsvinden, met een keerpunt bij haventje ter hoogte van de Oude Zeug zo’n 11 km noordelijker langs de kust. Daar lag de boot Elise waaromheen gezwommen moest worden terug naar de Oosterhaven in Medemblik.

Winnaar

“Het voordeel van een keerpunt is dat je weet dat je de halve afstand al hebt gehad. Maar vandaag met wind mee, betekende het nog niet de helft van de tijd,” laat Tenzin na afloop het droge weten. Zijn zwemslag was tegen de wind in minder sterk dan die van Madisyn. Tot zo’n 16 km van de zwemtocht zwommen Madisyn en Tenzin bijna zij aan zij, maar de zwemmer uit Australië nam daarna steeds meer afstand van de uiteindelijke nummer 2. Ruim onder de 6 uur tikte zij aan op het finishdoek. Na kort wat slagen na de finish liet zij een luide “Oh my God” horen. Een kreet van opluchting dat de finish was behaald.

Hoe was het dit jaar vroeg de speaker aan Madisyn? “Het was een stuk moeilijker dan vorig jaar. De omstandigheden waren een grote uitdaging dit keer. Ben blij hier weer te staan. Het is een ongelooflijke ervaring deze zwemmarathon te voltooien.” Daarna kon zij genieten van de warme douche en soep om weer op sterkte te komen voor de prijsuitreiking.

Deelnemers

De organisatie had ook pech met het aantal deelnemers. Martin Straka uit Tsjechië had zich een dag eerder afgemeld vanwege ziekte. Bob de Vries verkoos ervoor om niet te starten die ochtend. Vanwege de watertemperatuur van ruim 18 graden mochten de deelnemers volgens de officiële wedstrijdregels niet in een wetsuit zwemmen. Hierdoor bleven nog 3 deelnemers over die om 10.00 uur onder toch nog redelijke publieke belangstelling van start gingen.

Uitslag

POS NAME BIB GUN TIME
1 Madisyn Armstrong 86 05:57:35
2 Tenzin Tieman 26 06:12:19
Cynthia Koolman 87 08:39:00
DNS Bob de Vries 25

Video

Video’s via https://www.instagram.com/madi.armstrong/

Foto’s