Geslaagd Radboud International Tournament; ambitie naar Europa Cup wedstrijd

MEDEMBLIK/WERVERSHOOF – Op 2,3 en 4 juli vond het Radboud International Tournament plaats. De wedstrijden waren verdeeld over de banen in Medemblik en Wervershoof. Door grote interesse van rijders uit binnen- en buitenland liep de teller snel op naar maar liefst 280 deelnemers uit 9 verschillende landen. Na een lange coronaperiode konden rijders hierdoor eindelijk weer spannende wedstrijden beleven in grote pelotons.

Landen als België, Denemarken, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland en Israël wisten hun weg te vinden naar Wervershoof en Medemblik. Nederland kleurde een week van tevoren groen waardoor reisbeperkingen eraf waren. Tevens was de aanwezigheid van het Nederlandse team een bevestiging van het internationale karakter van deze wedstrijden. De RIT was immers de laatste krachtmeting voor de Europese Kampioenschappen half juli.

Uitslagen

Van de skaters van Radboud waren de beste klassementuitslagen: Kay Schipper (Medemblik) 2e , Rick Schipper (Medemblik) 4e en Ivo de la Porte (Oostwoud) 7e bij de senioren heren. Iris Tiben (Medemblik) werd 3e en Janne Berkhout (Hauwert) werd 4e bij de Junioren A dames. Bij de junioren B werd Chris Berkhout (Hauwert) 2e en Jet Fransen (Andijk) 5e.
Bij de junioren pupillen veel podium plaatsen. Jarne Feenstra (Wognum) en Pom Peerdeman (Hauwert) op de 1e en 2e plaats (pupillen 1). Fay Petitjean (Zwaag), Marin Kuin (Hoogkarspel) en Maartje Berkhout (Hauwert) op plaats 1, 2 en 3 bij de pupillen 2. Bij de pupillen 3 Lexie Ruiter (Wervershoof) 2e en Lotus Duijn (Hoogkarspel) 3e, Jim Oosterhuis (Den Helder) 3e. Bij de pupillen 4 pakte Bo van Rijn (Hoorn) de eerste plaats
De uitslagen van al onze rijders volgt hieronder.

Al met al een geslaagd toernooi dat elk jaar weer een stap vooruit gaat met meer deelnemers en een professionelere opzet. Wethouder Joset Fit, die zaterdag aanwezig was om de rijders na de Clubpresentatie toe te spreken, gaf ook aan dat de gemeente de organisatie ondersteund in de ambitie het toernooi uit te laten groeien tot een Europa Cup wedstrijd. De vereniging zoekt hiervoor grote en kleine sponsoren en hoopt ook dat mensen en bedrijven ‘Vrienden van het RIT ‘ willen gaan worden. Voor meer informatie meld je hier aan dan houden we je op de hoogte.

Allianz Regatta onderdeel van Hempel World Cup Series en laatste test voor Olympische Spelen

MEDEMBLIK – De Allianz Regatta van 2-13 juni is voor de komende twee jaar onderdeel van de ‘Hempel World Cup Series’ van World Sailing. Voor dit nieuwe wereldbekerevenement zijn tot nu bijna 300 zeilers ingeschreven uit 47 landen. Dit is het eerste toernooi, sinds de Corona-uitbraak, waarin meerdere (acht van de tien) olympische klassen tegelijkertijd in actie komen. In vier olympische klassen zien we een sterk deelnemersveld. Voor deze atleten is de Allianz Regatta in Medemblik ook de laatste serieuze test voor Tokyo 202One.

Allianz Regatta onderdeel ‘Hempel World Cup Series’

De ‘Hempel World Cup Series Allianz Regatta’ was in het verleden al langer onderdeel van deze prestigieuze wedstrijdserie, die gezeild worden in locaties zoals Miami USA, Genua Italië, Hyéres Frankrijk en Enoshima Japan. De overeenkomst loopt in elk geval tot en met 2022.

Veel inschrijvingen bij Laser mannen en vrouwen en 49-er en 49erFX

Bij de Laser mannen (tegenwoordig Ilca 7 klasse genaamd) zijn op het moment 87 inschrijvingen, waarvan vier uit de top tien van het laatste WK en 12 die gekwalificeerd zijn voor Tokio. Nederlander Duko Bos maakt nog kans zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio tijdens de Allianz Regatta.

In de Laser Radial (Ilca 6) tellen we 69 deelnemers, waarvan 14 deelnemers van de top 15 van het meest recente WK aanwezig zijn en 23 deelnemers zijn geplaatst voor de Spelen van dit jaar.

Bij de mannen in de 49er zien we tot nu 48 deelnemers, waarvan zes geplaatsten voor Tokio en zes teams uit de top 13 van het meest recente WK. Ook bij de 49erFX klasse zien we bijna 30 inschrijvingen.

In de overige klassen zien we iets kleinere velden met tussen de tien en 20 deelnemers. Maar ook navraag bij Lilian de Geus leert dat ze heel blij is met de kwaliteit van de tegenstanders in de RS:X klasse met maar zeven inschrijvingen.

De inschrijving sluit op vrijdag 28 mei, 18.00 uur. Het is dus mogelijk dat deze aantallen nog aantrekken. Er is besloten de 470 mannen en vrouwen af te gelasten vanwege te weinig zicht op voldoende inschrijvingen.

TeamAllianz

Van de alle Nederlandse zeilers van TeamAllianz die zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen, mist het 470-team van Afrodite Zegers en Lobke Berkhout op de Allianz Regatta. De meeste 470-teams bereiden zich in Portugal voor op de Spelen van Tokio.  Ook Nicholas Heiner doet niet mee, maar is wel aanwezig. Heiner vertrekt de 12de juni naar Santander, Spanje omdat alle Finn zeilers daarvoor gekozen hebben.

Frans Hins, Allianz Regatta Event Director is een tevreden man: “Dit zijn uitdagende tijden voor ons allemaal. Zo ook voor de Olympische atleten die gefocust blijven op een optimale voorbereiding op Tokyo 2020. Voor deze topzeilers zijn we heel blij dat we een veilige en iets vereenvoudigde versie van de Allianz Regatta in Medemblik mogen organiseren.”

“We zijn ook natuurlijk trots om aan te mogen kondigen dat we, in samenwerking met World Sailing, weer officieel een Hempel World Cup Series-evenement zijn geworden. We hebben nu best veel goede inschrijvingen in vier Olympische klassen en het lijkt erop dat sommige landen het evenement zullen gebruiken als een laatste nationale kwalificatiewedstrijd voor Tokio 2020.”

“Als organisatoren namens het Watersportverbond kijken we ernaar uit om het eerste multi-class evenement in olympisch zeilen te organiseren sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie. Het evenement zal op een veilige manier worden uitgevoerd voor alle deelnemers en Nederlanders en het is voor de zeilers een laatste serieuze test voorafgaand aan de Olympische Spelen.”

Programma

De Allianz Regatta in 2021 is gesplitst in twee weken. Op deze manier ontstaat er voor iedereen voldoende ruimte en tijd om alle wedstrijden door te kunnen laten gaan op een veilige manier met inachtneming van de geldende Corona-maatregelen.

 • Periode 1 (Woensdag 2 t/m zondag 6 juni 2021
  Laser
  Laser Radial
  RS:X Men
  RS:X Women
  Nacra17
 • Periode 2 (Woensdag 9 t/m zondag 13 juni 2021
  Finn
  49er
  49erFX

Gratis watersporten voor kinderen bij Optimist on Tour

Van 7 tot en met 10 juni meert het rondreizende watersportevenement van Nederland, Optimist on Tour, weer aan in Medemblik tijdens de Allianz Regatta! Kinderen van 8 tot en met 12 jaar, met minimaal zwemdiploma A, kunnen vier dagen lang naar hartenlust gratis kanovaren, suppen of zeilen terwijl de beste zeilers van de wereld het op steenworp afstand voor de laatste keer voor de Olympisch Spelen tegen elkaar opnemen.

Daarnaast kunnen ze als echte waterprofessors proefjes doen in het Optimist on Tour Waterlaboratorium. Onder schooltijd bezoeken kinderen van groep 6 t/m 8 van scholen in de omgeving van Medemblik Optimist on Tour. Na schooltijd kunnen kinderen zich gratis inschrijven om deel te nemen. Kijk voor meer informatie op optimistontour.nl.

Medemblik eert 25 medaillewinnaars met mooie oogst ondanks moeilijk sportjaar 2020

MEDEMBLIK – Deze week eert de gemeente Medemblik 25 Medemblikse topsporters die in 2020 medailles wisten te behalen op een NK, EK of WK. Ondanks de coronapandemie behaalden zij samen maar liefst 41 medailles in verschillende disciplines. Vanwege de coronamaatregelen kon de gezamenlijke huldiging dit jaar niet doorgaan. De gemeente koos voor een alternatief eerbetoon.

Het jaar 2020 was voor de sport een dramatisch jaar waarbij vrijwel alle nationale en internationale competities en kampioenschappen werden afgelast. Toch wisten 25 Medemblikse sporters samen maar liefst 41 medailles te behalen op een NK, EK of WK. In totaal behaalden zij 15 gouden, 12 zilveren en 14 bronzen medailles.

Videoboodschap

Een trotse wethouder Joset Fit (sport) stuurde alle winnaars een persoonlijke videoboodschap. De winnaars kregen deze toegestuurd samen met een aandenken. De wethouder sprak hiermee haar waardering uit voor hun prestaties en bedankte de sporters. Samen met topsportcoördinator Pieter Verhoogt van TEAM Medemblik bezocht zij een aantal van de winnaars op gepaste afstand. Wethouder Joset Fit sprak enkele waarderende woorden en wenste hen succes voor het sportseizoen 2021. Wethouder Joset Fit: “Ik ben enorm trots dat onze sporters in zo’n lastig jaar toch zo succesvol zijn geweest. Ik wil hen feliciteren maar ook vooral veel succes wensen voor dit jaar. Hopelijk gooit het virus minder roet in het eten en kunnen zij maximaal presteren en wederom mooie resultaten neerzetten. Ik kijk er naar uit”.

De medailles

De Medemblikse podiumplaatsen werden behaald in drie sporten: jiu-jitsu, inline skaten en schaatsen. De jiu-jitsuka’s van Budoschool Shi-Sen-Do behaalden onder leiding van Robert Takken 4 nationale titels, 2 zilveren medailles en tweemaal brons. De inline skaters van Radboud behaalden samen maar liefst 7 Nederlandse titels, 10 zilveren medailles en 11 keer brons. Bijzondere vermelding verdienen de gebroeders Schipper en Chris Berkhout (allen inline skaters): Rick Schipper behaalde twee gouden medailles bij de senioren en Kay Schipper één. Chris Berkhout behaalde maar liefst 7 medailles (3 keer goud, 4 keer zilver).

De meest indrukwekkende prestatie kwamen zonder twijfel op naam van Irene Schouten. Al op de eerste dag van 2020 schaatste zij naar de nationale titel op de marathon. Ook op de 3.000 en 5.000 meter werd zij nationaal kampioen. Europees won zij op de marathon en een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap in Salt Lake City.

Huldiging op gepaste afstand

Samen met topsportcoördinator Pieter Verhoogt van TEAM Medemblik bezocht de wethouder een aantal van de winnaars op gepaste afstand. Dat waren: Kay & Rick Schipper uit Medemblik, Eady & Rae Roelandschap uit Twisk en Chris & Janne Berkhout uit Hauwert.

Allianz nieuwe hoofdsponsor Medemblik Regatta

MEDEMBLIK – In een online persconferentie is vandaag officieel bekend gemaakt dat verzekeraar Allianz de nieuwe hoofdsponsor wordt van het Watersportverbond én de jaarlijkse Regatta van Medemblik. Het van oorsprong Duitse Allianz is één van de grootste verzekeraars ter wereld. Het concern is actief in 70 landen en telt ruim 140.000 werknemers. Allianz is ook sponsor van onder meer het IOC, de Allianz Arena in München en Usian Bolt.

Allianz heeft zich voor acht jaar verbonden aan het Nederlandse zeilen. Onder het motto ‘ The Future is Water’ bundelen het Watersportverbond, Allianz en sportevenementenorganisator TIG Sports de krachten richting de toekomst. Topsport, breedtesport, evenementen, educatie, duurzaamheid en innovatie zijn daarbij de belangrijkste thema’s.

‘Verder ontwikkelen van de watersport’

Pieter Verhoogt van Team Medemblik is blij met deze samenwerking. “Fantastische kans voor Medemblik Regatta en dus voor Medemblik. Ze willen de regatta uitbouwen tot een wereldtop zeilevenement inclusief breedtesporten. Het sluiten van zo’n omvangrijk en langdurig partnership in deze economisch lastige tijd is een unicum. De looptijd maakt dat echt werk kan worden gemaakt van het verder ontwikkelen van de watersport in ons land.”

Medemblik

De krachtenbundeling is goed nieuws voor de Medemblik Regatta, die vanaf nu door zal gaan onder de naam Allianz Regatta. In de gepresenteerde plannen vormt de Regatta hét zeilevenement waar de complete Nederlandse watersport – topsport en breedtesport – jaarlijks bijeenkomt. Voor Allianz vormt de Regatta bovendien een aantrekkelijk en zichtbaar platform voor haar marketingactiviteiten.

De gemeente Medemblik zal binnenkort samen met TEAM Medemblik om tafel gaan met het Watersportverbond en organisator TIG Sports om te overleggen over de aanstaande Regatta. Als eerste stap is reeds besloten om vanaf dit jaar het Open Nederlands Kampioenschap, dat normaal in september Medemblik aandoet, aansluitend aan de Regatta te organiseren. De ambitie van alle partijen is om het evenement de komende jaren verder uit te bouwen.

IJsselmeer Zwemmarathon alsnog afgelast

MEDEMBLIK – Vol energie was de nieuwe organisatie van de IJsselmeer Zwemmarathon. Met een sterk deelnemersveld en via video verbindingen en andere media zou ook vanaf een afstand de wedstrijd goed te volgen zijn. Maar de organisatie is natuurlijk afhankelijk van de sporters die zich inschrijven. Dit blijkt nu zo’n twee weken voor het evenement, 5 september, te kort om de wedstrijd door te laten gaan. Door beperkte voorbereidingen en internationale corona regels werd deelname moeilijk.

Alle goede ideeën en gemaakte draaiboeken zijn alvast een solide basis voor de editie van 2021; “We gaan niet stil zitten en gaan de voorbereidingen meteen oppakken om in 2021 een mooi, enerverend en spannend evenement neer te zetten.”

Reactie vanuit de organisatie:

Tot onze grote spijt hebben wij moeten besluiten de IJsselmeer Zwemmarathon, die dit jaar gepland stond op 5 september, af te gelasten. Ondanks de voortvarende voorbereidingen en de goed bevonden extra protocollen omtrent Covid-19, ontbrak een niet onbelangrijk element: de deelnemers. Met slechts twee inschrijvingen, drie weken voor de wedstrijd, zagen wij geen wedstrijd ontstaan zoals we die voor ogen hadden.

De IJsselmeer Zwemmarathon van Stavoren naar Medemblik is al meer dan 50 jaar een begrip. Na het succesvolle jubileum vorig jaar heeft het toenmalige organisatiecomité de sleutel overgegeven aan een nieuwe ploeg. Met nieuw elan is de organisatie voor 2020 aangegaan. Dat nieuw elan heeft ook een andere invulling van dit evenement opgeleverd, waarbij een veel centralere rol voor de zwemmer in de wedstrijd als belangrijkste uitgangspunt wordt gehanteerd. Het evenement in de nieuwe vorm werd door velen in binnen- en buitenland gewaardeerd. Echter, zwemmers bleken niet in staat te zijn geweest zich goed voor te bereiden, of konden door de geldende corona maatregelen niet vrij deelnemen aan deze klassieker. Zo deed helaas de huidige pandemie ook de IJsselmeer Zwemmarathon 2020 de das om.

Ondanks dat we besloten hebben om de IJsselmeer zwemmarathon op 5 September 2020 niet door te laten gaan, gaat de organisatie niet stil zitten en worden de voorbereidingen meteen opgepakt om in 2021 een mooi, enerverend en spannend evenement neer te zetten. Blijf ons daarom ook via onze website en/of de social-mediakanalen volgen.

Organisatiecomité IJsselmeerzwemmarathon
Bart, Gerda, Jeroen, Joost, Kees, Marcel, Rob