Medemblik eert 25 medaillewinnaars met mooie oogst ondanks moeilijk sportjaar 2020

MEDEMBLIK – Deze week eert de gemeente Medemblik 25 Medemblikse topsporters die in 2020 medailles wisten te behalen op een NK, EK of WK. Ondanks de coronapandemie behaalden zij samen maar liefst 41 medailles in verschillende disciplines. Vanwege de coronamaatregelen kon de gezamenlijke huldiging dit jaar niet doorgaan. De gemeente koos voor een alternatief eerbetoon.

Het jaar 2020 was voor de sport een dramatisch jaar waarbij vrijwel alle nationale en internationale competities en kampioenschappen werden afgelast. Toch wisten 25 Medemblikse sporters samen maar liefst 41 medailles te behalen op een NK, EK of WK. In totaal behaalden zij 15 gouden, 12 zilveren en 14 bronzen medailles.

Videoboodschap

Een trotse wethouder Joset Fit (sport) stuurde alle winnaars een persoonlijke videoboodschap. De winnaars kregen deze toegestuurd samen met een aandenken. De wethouder sprak hiermee haar waardering uit voor hun prestaties en bedankte de sporters. Samen met topsportcoördinator Pieter Verhoogt van TEAM Medemblik bezocht zij een aantal van de winnaars op gepaste afstand. Wethouder Joset Fit sprak enkele waarderende woorden en wenste hen succes voor het sportseizoen 2021. Wethouder Joset Fit: “Ik ben enorm trots dat onze sporters in zo’n lastig jaar toch zo succesvol zijn geweest. Ik wil hen feliciteren maar ook vooral veel succes wensen voor dit jaar. Hopelijk gooit het virus minder roet in het eten en kunnen zij maximaal presteren en wederom mooie resultaten neerzetten. Ik kijk er naar uit”.

De medailles

De Medemblikse podiumplaatsen werden behaald in drie sporten: jiu-jitsu, inline skaten en schaatsen. De jiu-jitsuka’s van Budoschool Shi-Sen-Do behaalden onder leiding van Robert Takken 4 nationale titels, 2 zilveren medailles en tweemaal brons. De inline skaters van Radboud behaalden samen maar liefst 7 Nederlandse titels, 10 zilveren medailles en 11 keer brons. Bijzondere vermelding verdienen de gebroeders Schipper en Chris Berkhout (allen inline skaters): Rick Schipper behaalde twee gouden medailles bij de senioren en Kay Schipper één. Chris Berkhout behaalde maar liefst 7 medailles (3 keer goud, 4 keer zilver).

De meest indrukwekkende prestatie kwamen zonder twijfel op naam van Irene Schouten. Al op de eerste dag van 2020 schaatste zij naar de nationale titel op de marathon. Ook op de 3.000 en 5.000 meter werd zij nationaal kampioen. Europees won zij op de marathon en een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap in Salt Lake City.

Huldiging op gepaste afstand

Samen met topsportcoördinator Pieter Verhoogt van TEAM Medemblik bezocht de wethouder een aantal van de winnaars op gepaste afstand. Dat waren: Kay & Rick Schipper uit Medemblik, Eady & Rae Roelandschap uit Twisk en Chris & Janne Berkhout uit Hauwert.