50ste IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik en Medemblik Harbour City Swim.

MEDEMBLIK – Op zaterdag 17 augustus zal om 9.00 uur in Stavoren het startschot klinken van de vijftigste IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik. Een zwemtocht van 22 km. Jan van Scheijndel was meer dan 50 jaar geleden de eerste die het in zijn hoofd haalde om het IJsselmeer over te zwemmen. Nadat hij in 7 uur en 32 minuten zijn tocht volbracht had, nam hij het initiatief om samen met onder andere de familie Brakeboer van de oversteek een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dat dit bijzonder goed gelukt is, bewijst deze vijftigste editie wel.

Ieder zwemt in badkleding en naast een begeleidingsboot. Meer deelnemers dan ooit zullen aan de start staan van deze speciale editie. Jack Brakeboer, organisator en finisher van diverse edities in vroeger tijden, was lange tijd voornemens opnieuw de tocht te gaan zwemmen maar door een aanhoudende schouderblessure moest hij hier helaas toch vanaf zien.

Wedstrijd

Ambassadrice Edith van Dijk zal in Stavoren het startschot lossen. Publiek is de hele dag welkom op de Oosterhaven in Medemblik. De wedstrijd zal daar op groot scherm te volgen zijn. Via een tracker-systeem is de positie van de boten en daarmee van de zwemmers zichtbaar. Edith houdt vóór de race korte interviews met de deelnemers, deze zullen ook te horen zijn op de Oosterhaven. Vanaf 13.00 uur wordt de eerste zwemmer verwacht. Na binnenkomst van alle zwemmers zal rond 17:00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden nabij de visafslag (de finishplek).

Medemblik Harbour City Swim

Vóór de aankomst van de eerste zwemmer vindt in de Oosterhaven de MHCS plaats. Zo’n 100 deelnemers zwemmen daar twee ronden van 500 meter. De start is om 12:00. Opgeven hiervoor kan nog steeds via: breemed@quicknet.nl. Deelname € 10. De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan Inloophuis Medemblik.

Kunstwerk

Vanaf 19.30 uur is er een reünie in café Brakeboer voor genodigden. Om 20.00 uur zal de onthulling van een kunstwerk plaatsvinden tegenover café Brakeboer. Dit kunstwerk is speciaal gemaakt ter ere van de 50ste editie van de IJsselmeer Zwemmarathon.

Deelnemers aan de vijftigste IJsselmeer Zwemmarathon

Nog even en dan zullen 27 zwemmers zich op zaterdag 17 augustus aan de 22 kilometer lange oversteek van Stavoren naar Medemblik wagen. Deze wedstrijd is tevens het Nederlands Kampioenschap van het openwaterzwemmen. 17 van de deelnemers, 9 vrouwen en 8 mannen, doen mee aan het NK. Eén van hen is Irene van der Laan, zij zwom al 17 keer eerder de overtocht. Vijf deelnemers komen uit het buitenland: twee Belgen, een Roemeen, een Française en een Griek. Laatst genoemde, de Griek Jorgos Skotadis, kwam vorig jaar nog voor Nederland uit en pakte toen de titel. Drie zwemmers wisten niet de limiet voor het NK te halen maar zwemmen wel de marathon. En de laatste twee startplekken gaan naar twee bijzondere mensen aan wie de organisatie een wildcard verstrekte.

Maarten van der Weijden

De organisatie laat met veel trots weten dat niemand minder dan Maarten van der Weijden 1 van de 27 deelnemers is die aan de start staat van deze speciale vijftigste editie. In principe buiten mededinging maar hij gaat er wel voor ! Hij is natuurlijk bekend van zijn Elfstedenzwemtochten om geld op te halen om kankerpatienten te helpen via zijn eigen Maarten van der Weijden Foundation. “Als Stichting zijn wij super trots dat we met de poging van vorig jaar en het halen van dit jaar inmiddels bijna 12 miljoen euro ingezameld hebben.” Hij is daar iedereen die gesteund heeft heel erg dankbaar voor. Het is natuurlijk plezierig dat hij mee wil zwemmen maar het betekent sowieso een erkenning van het belang van deze UNIEKE lange-afstand-open-water-wedstrijd. Dit evenement, i.c. alle zwemmers, verdient veel belangstelling !

Kees Bobeldijk

De tweede wildcard ging naar Kees Bobeldijk. Deze geboren en getogen Medemblikker zwom in z’n jonge jaren al vier keer de oversteek en deed dat vorig jaar nogmaals. Hij zal nu als enige Westfries aan de start staan van dit bijzondere evenement. Kees: “Ik ben Jack Brakeboer en de organisatie heel dankbaar dat ik mee mag zwemmen met deze tocht. Ik zwem wekelijks twee keer 6 km en éen keer 10 km. Ook heb ik een 14 km lange tocht gezwommen. Ik hoop op een mooie oversteek op 17 augustus.”

Namen alle deelnemers

Jorgos Skotadis (Griekenland), Steven Claes (België), Marion Joffle (Frankrijk), Gert Clijmans (België), Bogdan Zurbagiu (Roemenië), Remco van Althuis (NK), Maikel van der Linden (NK), Tenzin Tieman (NK), Maurice van den Berge (NK), Boy Borreman (NK), Christian Broodman (NK), Yuri Admiraal (NK), Mark Godwaldt (NK), Jerwin Tholen (marathon), Jeroen Burggraaf (marathon), Arne-Willem Kroonen (marathon), Kees Bobeldijk (wildcard ), Maarten van der Weijden (wildcard), Janina Beckers (NK), Leonie van Noort (NK), Lisa Dreesens (NK), Anne Noom (NK), Amy van Lier (NK), Renske Dutilh (NK), Irene van der Laan (NK), Kyra Sterre Wijnker (NK), Linda Hoogendam (NK)