ACO 10th MUSTO Skiff World Championship 2019 trekt sterk internationaal veld

MEDEMBLIK – Het ACO 10th MUSTO Skiff World Championship 2019 in Medemblik trekt een sterk internationaal veld. De teller staat inmiddels op 110 voorinschrijvingen uit 11 landen, waaronder twee tweevoudige wereldkampioenen in deze spectaculaire high perfomance eenmansboot. Het eerste startschot zal over twee weken op maandag 8 juli klinken. De tiende mondiale titelstrijd in deze acrobatische zeilklasse duurt tot en met zaterdag 13 juli.

Vorig jaar won regerend wereldkampioen Jon Newman (AUS) het kampioenschap met nog twee races te gaan. Dat was in zijn eigen land. Nu zal Newman zijn titel, die hij in 2014 ook al in de wacht sleepte, aan de andere kant van de wereld gaan verdedigen. Daarbij moet hij het opnemen tegen ondermeer de Brit Bruce Keen, die eveneens twee wereldtitels op zijn naam heeft staan (2012 en 2015). Newman won beide keren op Australisch water en Keen op Europees water. Dat zorgt voor een ongetwijfeld interessante krachtmeting op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik. Verder verschijnt de bronzen medaillewinnaar van 2018, de Brit Jamie Hilton, aan de start. Net als zijn landgenoot Peter Greenhalgh, die de unieke score van vier eindzeges in de Extreme Sailing Series (40-voet catamarans) op zijn erelijst heeft staan.

Olympische zeilklasse

Greenhalgh voerde bovendien 3 olympische campagnes in de 49er, een tweepersoons skiff. Deze olympische zeilklasse zorgt al jaren voor de nodige aanwas in de MUSTO Skiff. Zo maakt de Nederlander Pim van Vugt (Vlaardingen) dit jaar een uitstap naar de MUSTO Skiff. In 2016 werd Van Vught samen met zijn zus wereldkampioen in de RS500. Inmiddels vaart hij samen met Bart Lambriex in de 49er binnen het High Performance project van het Watersportverbond. Het duo hoopt zich voor de Olympische Spelen van 2020 te kwalificeren. Hun talentcoach en ervaren 49-er zeiler Rick Peacock (GBR) verruilt begin juli eveneens de olympische skiff voor de MUSTO Skiff.

Thuishaven Andijk

Groot-Brittannië vaardigt dit jaar met 62 boten de grootste vloot af, gevolgd door Duitsland en Nederland met elk 12 deelnemers. Toen Nederland in 2018 het bid voor het WK 2019 won, besloten acht Nederlandse/Engelse zeilers hun boten in Andijk te leggen om samen te kunnen trainen op het wedstrijdwater van Medemblik. Onlangs zeilden ze daar de Medemblik Regatta met Rick Peacock als winnaar. De Nederlander Paul Dijkstra eindigde als tweede voor Pim van Vugt. De Britse Elaine Turner, woonachtig in Nederland, werd vierde. Zij is de enige vrouw die aan het WK 2019 meedoet.

In 2018 won de Zuid-Afrikaan Andy Tarboton, voorzitter van de internationale Musto Skiff-klasse, in Medemblik met overmacht het test event voor het WK. Paul Dijkstra finishte als tweede van de 19 deelnemers. De grote kanshebbers uit Australië en Groot-Brittannië deden toen niet mee.

Over de Musto Skiff-klasse

De MUSTO Skiff-klasse is een door de Duitser Dr. Joachim Harprecht (een bekende bouwer van o.a. Contenders) in 1999 ontworpen eenmansboot uitgerust met trapeze, rekken, een doorgelat grootzeil en een gennaker. Zowel aan de wind als ruime wind planeert deze skiff. Op de ruime windse koers zijn snelheden van 20 knopen en meer geen uitzondering. Dankzij de fysieke uitdaging van deze boten ontstond een zeer levendige en sportieve klasse. Sinds 1999 bouwde Ovington boats (UK) ruim 500 exemplaren. Door de wereldwijde verspreiding is de MUSTO Skiff sinds 2007 een World Sailing Recognised Class.

De tiende editie van het MUSTO Skiff Wereldkampioenschap 2019 wordt gesponsord door ACO.